Mi is ott voltunk

gesztenyefesztivál

I. Hegyközi palacsintasütőverseny és gesztenyefesztivál

Síter nevű településen (Bihar megye) először rendezték meg idén a Hegyközi Palacsintasütő Versenyt és harmadszor a Gesztenyefesztivált. ... »»»

A gyümölcs ...

... méltó ünnepe

... azáltal, hogy helyi terméket vásárolunk, a befektetett munkát tiszteljük, és ezzel együtt a helyi termelőt támogatjuk. ... »»»

Túróspuliszka-fesztivál

hetedik alkalommal is Gyimesekben

A helyszínnek választott település hűen tükrözi azt, hogy a Gyimesekben a puliszka most is a mindennapi étkezés szerves része. ... »»»

Főzőtábor

csupa-csupa finom falattal

Az Erdélyi Konyha kistestvéreként emlegetett Finom Falatok magazin szervezésében került sor a festői szépségű Nagyágon az első főzőtábor-
ra. ... »»»

Iskolába

ment az Erdélyi Konyha

Gyerekekkel foglalkozni mindig nagyon hálás dolog, hiszen érdeklődő, figyelmes tekintetük arra sarkallja a felnőtteket, hogy bizonyítsanak előttük. ... »»»

II. GYULAI KOLBÁSZ- ÉS SÓDARMUSTRA

Amikor minden a kolbászról és sonkáról szól

Az égiek is jó szemmel nézhették a füstölt húsfélék kiállításának és vásárának előkészületeit, hiszen március derekán verőfényes tavaszi hétvégét biztosítottak a gyulai várkertben helyet kapó esemény idejére. ... »»»

Csapatépítő hétvége ivóban

A szakmai találkozó témája:
a vadhúsok

Három tartalmas napot tölthetett az Erdélyi Konyha csapata magyarországi meghívott vendégek társaságában az Ivói (Zeteváralja) Vadaspark szomszédságában épült Honor Villában, február első hétvégéjén. ... »»»

I. Hegyközi palacsintasütő verseny
és gesztenyefesztivál

A festői fekvésű Bihar megyei Síter nevű településen először rendezték meg idén a Hegyközi Palacsintasütő Versenyt és harmadszor a Gesztenyefesztivált. A Bangéta-tó partján megtartott eseményen az Erdélyi Konyha is jelen volt, lapunk képviseletében pedig az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek zsűritagnak, fgy aztán kiváltságos helyzetben voltam, mert nagyszerű hangulatban több mint húszféle palacsintát kóstolhattam meg. Ugyanakkor ez a feladat nem is volt annyira egyszerű, hiszen valljuk be, ennyiféle palacsinta eléggé emberes adag volt édességből, még akkor is, ha csak kóstolgattunk.

Az induló csapatok a palacsinta-sütés, -töltés és -tálalás minden fortélyát felsorakoztatták előttünk. Volt almás, többféle lekváros, diós, pudingos, csúsztatott, sőt flambírozott palacsinta is, de volt sós ízesítésű, mint pl. a kapros-gombás, és még sorolhatnám. A csapatok is nagyszerű hangulatban készültek a versenyre, a zsűri pedig - hogy mindenki jókedvvel térhessen haza - minden csapatot jutalomban részesített fáradozásaiért cserébe, így aztán díjazásra került a legszebb tálalás vagy a legszínesebb töltelékes tekervény is.

palacsinta

Érkezik a Szentfazekak flambírozott palacsintája

A Leglátványosabb palacsinta díját a Farkas András Bertalan római katolikus plébános vezette Szentfazekak nevű csapat kapta flambírozott különlegességéért, a Legférfiasabb adag díját pedig a Vaklegények vihették haza termetes csúsztatott palacsintájukért, ami igencsak ízletesre sikeredett.

Az Erdélyi Konyha Hagyományos ízek őrzői különdíját a Fakanalas boszorkák csapata, azaz Iványi Ilona és Somogyi Jutka nyerte meg, akik nem utolsósorban a zsűri első díját is elvitték. Méltán, hiszen jó állagú és finom palacsintát sütöttek, amit négyféle - almás, lekváros, túrós és gesztenyés - töltelékkel töltöttek meg. Ez utóbbit karamellizált gesztenyével kínálták, ami igazán különlegessé tette az édességet. Abban a zsűri minden tagja megegyezett, hogy ezek voltak azok az ízek, melyek egyértelműen a legháziasabbra sikeredtek, egyben nagyon harmonikus összha¬tást keltettek. A legnyerőbb, azaz a gesztenyés palacsinta receptjét a „boszik” természetesen velem is megosztották, én pedig elhoztam Önöknek is, kedves olvasóink. Őszintén mondom, érdemes kipróbálni, igazán nagyon finom, igazi „háztáji” íz.
A rendezvény jó hangulatáról a továbbiakban a StramliKings nevű együttes gondoskodott, melynek férfitagja - érdekességként - megtanította a jelenlévő erősebbik nem képviselőinek, hogyan kell jódlizni. Kár, hogy nem voltak ott, különben Önök is megtanulhatták volna.

Tipp: Otthon is ízletes desszertet készíthetünk friss vagy kompót gyümölcsökből. A friss gyümölcsöt kissé megpiríthatjuk vajon, de akár karamellizálhatjuk is. Tökéletes párost alkotnak például a könnyen elkészíthető pudingokkal, amiket kevés keményre vert tejszínnel ízletesebbé, krémesebbé tehetünk.

Lejegyezte: Fagyal Hajnalka – Nagyvárad

palacsinta



Gesztenyehabos palacsinta
karamellizált gesztenyével

palacsinta

Hozzávalók:

a tésztához: 50 dkg liszt 3 tojás 2,5 dl tej 3 dl ásványvíz 2-3 evőkanál olaj 1 evőkanál cukor csipetnyi só;

a töltelékhez:: 25 dkg gesztenyepüré 2 dl habtejszín ízlés szerint rumaroma;

a tetejére:: 3 evőkanál cukor 4 evőkanál víz néhány apró szem főtt gesztenye egészben.

Elkészítése:

A palacsintatésztához a tojást el kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a lisztet meg a sót, majd lassanként felengedjük a tejjel, és csomómentesre kavarjuk. Amikor az összes tejet beledolgoztuk, hozzáöntjük az ásványvizet és az olajat is, elkavarjuk, és 10-15 percig pihenni hagyjuk. Közben a tejszínt keményre verjük, a gesztenyepürét széttördeljük, majd a kettőt habosra kavarjuk, fzlés szerint rumaromát adunk hozzá, illetve édesítjük, ha szükséges, és félretesszük. A tésztát felkavarjuk, majd vékony palacsintákat sütünk belőle. Amint langyosra hűltek, megtöltjük a gesztenyehabbal. A cukrot halványra karamell izéljük, beleforgatjuk a gesztenyéket, és felengedjük a vízzel. Olvadásig kavargatjuk, majd a tűzről levéve meglocsoljuk vele a palacsintákat.