Süssünk-Főzzünk együtt az ünnepek alatt is!


2017. december 20. - 2018. január 6.

Szerda

Teofil



Csütörtök

Tamás



Péntek

Zénó



Szombat

Viktória



Vasárnap

Ádám, Éva



Hétfő

Karácsony, Eugénia



Kedd

Karácsony, István



Szerda

János



Csütörtök

Kamilla



Péntek

Tamás, Tamara



Szombat

Dávid



Vasárnap

Szilveszter



Hétfő

Újév, Fruzsina



Kedd

Ábel



Szerda

Genovéva, Benjámin



Csütörtök

Titusz, Leóna



Péntek

Emília, Árpád



Szombat

Vízkereszt, Gáspár



Ünnepi ajánlataink:

Advent Jézus születését, a karácsonyt megelőző időszakot jelenti. Erre a nagyjából négy hétből álló periódusra jellemző a várakozás mellett a böjtölés is. Elődeink a természettel összhangban éltek, ilyenkor visszahúzódtak otthonaikba, többet pihentek, elcsendesedtek, saját lelkivilágukkal foglalkoztak. Ez a megnyugvás és a felkészülés időszaka. Ilyenkor nemcsak lelkileg tisztultak meg az emberek, hanem a testi felfrissülésre is törekedtek az önmegtartóztatással.
Ez néhol ma sincs másképp. A felekezeti szokások mellett sokan ma is böjtölnek karácsonyt megelőzően. Ilyenkor legtöbben a húsfélét hagyják ki az étrendből, de van, aki az állati eredetű termékeket is mellőzi. Négy, a böjtnek megfelelő ízletes fogást mutatunk most azok számára, akik a várakozás időszakát némiképp önmegtartóztatással élik meg.
(Hegyi Zsuzsánna)

Ajánlataink »


Az adventi időszak egyik legnagyobb eseménye faluhelyen még most is a disznóvágás. Bár ünnepi jellegéből már sokat veszített, hiszen régebb az egész rokonság összegyűlt ilyenkor, és szabályosan megünnepelték a röfögő elmúlását-feldolgozását, ma már nagyon felgyorsult a munkavégzés, és a szűk család is képes megbirkózni a feladattal. Általában minden vidéknek, illetve minden családnak megvannak a maga szokásai, hogy miből mit készítenek, mit hogyan fűszereznek, melyik „alkatrészt” hogyan tartósítják. Kolbászok, májas és véres hurkák, disznófősajtok, kocsonyák és egyéb „disznóságok” kavalkádja készül ilyenkor, és mindenki a saját receptjére, fűszerezésére szokott esküdni. Az alábbiakban néhány jellegzetes marosmenti receptet mutatunk be Önöknek, hátha valamelyiket nem ismerik, de elnyeri tetszésüket, és elkészítik.
(Sütő Edith Magdolna)
         Ajánlataink »

Bizonyára mindannyian várjuk már a karácsonyt, a szentestét, de az ünnep előtti főzést és készülődést is. Az egyik fénypont a közös ebéd vagy vacsora, melynek első fogásaként sok helyen étvágykeltő előételek kerülnek az asztalra, kis adagokban két-három, de akár többféle is. Ha meleg leves a második fogás, akkor az előételnek ajánlott hidegnek lenni, többféle, tartalmasabb vagy könnyebb hozzávalókból összeválogatva, hogy mindenki találjon kedvére valót. Fordítsunk figyelmet a tálalásra is, hogy nemcsak a szájnak, hanem a szemnek is kedves legyen.
Íme néhány ilyen fogás, válogassanak kedvükre közülük!

(Kálmán Adél)
         Ajánlataink »

Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, akkor érdemes minél több levest fogyasztanunk. Legfőbb összetevője ugyanis a víz, amelyből jóval többre van szükségünk, mint amennyit általában elfogyasztunk. Emellett az ünnep elképzelhetetlen aranysárga húsleves nélkül, ahogy anyukánk vagy a nagymama

készíti. De mindig van helye az újnak, a frappáns, élménydús ízeknek is. Vegyük hát a bátorságot, és újítsunk levesügyben, megtartva a húslevest is, természetesen.
(Csatlós Erzsébet)
    Ajánlataink »

Bizonyára a legfontosabb fogása az ünnepi asztalnak, hisz nemhiába van benne a nevében is: főétel! Talán ezen merengünk a legtöbbet, mit is készítsünk, hogy mindenkinek tetszésére legyen: kicsit hagyományos is legyen, de azért valami újítással benne, ízletes, ünnepi és egyben szemet gyönyörködtető is. Több munkával jár ugyan, de érdemes legalább kétféle főételt készíteni, így biztosan

mindenki talál kedvére valót. Ezek kiválasztásában szeretnénk segíteni Önöknek, az alábbi főételek között talán akad olyan, amit szívesen elkészítenének, vagy egyikmásik ötletet fog adni ahhoz, hogy megtervezzék az ünnepi ebédjükfőfogását. (Kálmán Adél)
    Ajánlataink »

Karácsony a szeretet ünnepe. Összehozza a családot, a barátokat; ebben az időszakban elfeledjük a gondokat, kizökkenünk a napi rutinból, a felgyorsult világ egyszer csak lelassul. Igyekszünk ilyenkor több időt fordítani mindenre: a családra, magunkra, az ajándékozásra, a sütés-főzésre is. Mivelhogy egy évben csak egyszer van karácsony, meg szeretjük adni a módját az előkészületeknek és az ünneplésnek is. És bár ilyenkor az emberek általában húst hússal esznek, azért

akadnak közöttünk szép számmal olyanok is, akik valamilyen okból kifolyólag nem fogyasztanak húst. De ettől függetlenül számukra is éppoly csodás lehet az ünnep, sőt a lényeg nem is azon van tulajdonképpen, hogy mit eszünk. Az alábbiakban egy különleges húsmentes menüvel jön az Önök segítségére az Erdélyi Konyha.
(Hegyi Zsuzsánna)
    Ajánlataink »

Sok a határidős munkája az ünnepek előtt? Nincs ideje több napig készülni a karácsonyi menüre? Erre az esetre ajánljuk az alábbi menüt, amely mindössze 2 óra alatt elkészíthető. A munka menete a következő: először érdemes a süteményt elkészíteni, és amíg sül, addig elkészíthető a leves meg a főétel.

A sütemény masszája tíz perc alatt összeállítható, ugyanakkor a leves és a főétel elkészítése összesen 1 órát vesz fel. Emellett ajánljuk, hogy a bevásárlást előző napra tervezze, így az ünnepi menüsor garantált.
(György Ottilia)
    Ajánlataink »

A krumpli az egyik legsokoldalúbban felhasznált, olcsó és igencsak elterjedt alapanyagunk. A legtöbb háztartásban gyakran szerepel az étlapon a hétköznapokon, ám a krumpli simán megállja a helyét különleges alkalmakkor

is. Ha szeretnénk egy picit eltérni a megszokott krumpli köretektől, és valami újat, izgalmasat kipróbálni az ünnepi sült mellé, válasszunk az alábbi ötletek közül. Jó étvágyat!    (Gergely Edit)     Ajánlataink »

A sós aprósütemények mindig is szerepelni szoktak az ünnepi asztalon, még akkor is, ha nem főszerepben „díszelegnek”. Mert igenis szükség van a sok édesség mellett egy kis „egyensúlyételre” is, és mi töltené be ezt a kiváló szerepet, ha nem a sós rágcsálnivalók, mint például a stanglik vagy a ropogósok,

netán a kiflik, rudak. Néhány klasszikus és újabb ötletet is adunk kedves olvasóinknak, ha sós finomságokat szeretnének készíteni és felszolgálni az ünnep alkalmával.    (Gál Edith)    
Ajánlataink »

Ünnepek alkalmával legtöbbször valamilyen aprósütemény is kerül az asztalra, amivel megkínáljuk a vendégeket, vagy amit mi is szívesen elfogyasztunk a lakoma után. Édes apróságok egész tárháza áll a rendelkezésünkre, amelyekből egyaránt választhatunk mutatósakat, fűszereseket vagy karácsonyi jellegűeket.

Az illatuk betölti otthonunkat, és hívogat mindenkit, hogy a megrakott süteményestálról vegyen kedvére valót. Készíthetünk csupán egyfajtát vagy akár többfélét is, olyanokat, amelyek tartósabbak, esetleg az egész adventi időszakban kínálhatóak.    (Barabás Orsolya)     Ajánlataink »

Mindannyiunknak megvannak a bevált édességeink, amelyeket minden évben elkészítünk a téli ünnepekre. Abban az esetben, ha idén újítani szeretnének, az alábbi sütemények ha hatalmas változásokat nem is, de kedvet biztosan hoznak a készülődéshez! Még időben vagyunk, hogy ne öntsön el bennünket a teljes pánik, ha az előttünk álló ünnepi készülődésre gondolunk.

Nem kell más, mint néhány jó recept, beszerezni a hozzávalókat, és még a nagyi is dicsérni fogja. Ajánlatunk olyan bombabiztos recepteket tartalmaz, amelyekkel tuti befutók leszünk az egymást érő vendégségek tengerében.
(Péter Judit)

Ajánlataink »

A fatörzstorta több országban is a téli ünnepek egyik jellegzetes finomsága. Személyesen gyermekkoromat idézi fel, ugyanis anyai ági felmenőim között bőven voltak és vannak olyan egyszerű, de ügyes kezű háziasszonyok, mint például az édesanyám is, akik tiszteletben tartják a hagyományokat, és klasszikusokat is készítenek minden ünnepi asztalra. Így kiváltságos helyzetben

vagyok, mert volt kitől megtanulnom a fatörzstortát is. Kolléganőimmel együtt összegyűjtöttünk egy csokorra való receptet ebből a csodálatos édességből, így mindenki megtalálhatja kedvencét. Áldott, békés karácsonyt minden kedves olvasónknak! (Gál Edith)
Ajánlataink »

Azt talán senki sem vitatja, hogy a ködös téli napokon nincs is jobb dolog annál, mint egy meleg takaróba burkolózva ízletes forró csokit kortyolgatni, közben pedig szűrt lámpafénynél egy izgalmas könyvet olvasni. Vagy illatos gyertyák hangulatvilágításánál, fürdőkádban lubickolva tervezgetni az ünnepi menüt, s ha az megvan, akkor elhívni a barátokat egy jó beszélgetésre, és a társalgáshoz finom itókát kínálni.

A karácsonyi italokkal szemben elég magas az elvárás: melegítse át a hidegben érkező vendég szervezetét, vagy derítsen jókedvre, legyen könnyen elkészíthető, de ugyanakkor ünnepi is. ízletes fűszeres kedvcsinálók következnek a reggelihez, az ünnepi ebédhez vagy a vacsorához, Önök válasszanak.
(Hegyi Zsuzsánna)

Ajánlataink »

Az év vége összehozza a baráti társaságokat, ilyenkor (is) szeretünk jókat enni. Jellemzően minden társaságnak megvannak a saját gasztro-hagyományai, de legtöbben vágyunk új, izgalmas ízkombinációkra is. Olyan ételeket ajánlunk

ezúttal, amelyek hamar elkészülnek, főleg, ha többen készítjük. Közben beszélgetünk, és a konyha néhány négyzetméterén a világot is megváltjuk, ha hagyja magát. (Dimén-Varga Tünde)       Ajánlataink »

Nem is kérdés, hogy ha az év utolsó éjszakája, akkor buli, ha buli, akkor hidegtál, s ha pedig hidegtál, akkor sültek, roládok... A gyerekek által soha meg nem unt szendvics mellé a felnőttek számára készítsünk látványos és ízletes töltött húsokat, azok mindig tuti befutók. Ráadásul akár előző nap is elkészíthetőek, így nem járunk úgy, hogy mire megvagyunk az étellel, majd' leszakad a lábunk, és már el is megy a kedvünk az éjszakai bulizástól. Az alábbi töltött húsok közül a

rolád esetén jól jöhet egy kis konyhai tapasztalat, ám ha nincs, az se vegye el a kedvünket: valahol el kell kezdeni. Az egyetlen, ami kissé macerásabb, az a rolád formázása és sonkával való betekerése, de az ügyesebb kezűeknek (ajánlott, hogy olajos legyen az a kéz, akkor nem ragad úgy) elsőre is menni fog! A másik két finomságot pedig mind elkészíteni, mind elfogyasztani se túl sok idő... Jó hangulatú óévi bulit és boldog új évet kívánunk! (Fagyal Hajnalka)       Ajánlataink »

A románok az év utolsó estéjén bőségesen megterített asztal köré ülve köszöntik az új évet. Felkerülnek a hagyományos, disznóvágáskor készült ételek: a kolbász, májas, disznófősajt, hústekercsek, ezek mellett pedig elmaradhatatlanok az általuk salátáknak nevezett, de valójában kenyérre kenhető krémek: a padlizsánkrém, ikrakrém, gombakrém, velőkrém. Sültek többnyire disznóhúsból

és halból készülnek, reggelfelé pedig a savanyú levesek kerülnek sorra: pacalcsorba vagy húsgombócos csorba. A diplomata krémmel készült rolád vagy torta az egyik leggyakrabban készült desszert. Az alábbi ételek minden bizonnyal fent lesznek nagyon sok román család újévi asztalán. Garantálom, hogy nagyon ízletesek, érdemes kipróbálni őket! (Kálmán Adél)       Ajánlataink »






Kedves olvasóink!
Rohanó világunkban mindenki igyekszik legoptimálisabban beosztani az idejét. Munkaidő után bizony nem egyszerű kihívás a háziasszonyok számára az ünnepekre való készülődés: takarítás, dekoráció, sütés-főzés. Az előttünk álló ünnepek menüjének megtervezésében szeretnénk segítségükre lenni az elkövet-

kező napokban a weboldalra kerülő receptekkel. Reméljük mindenki talál ízlésének megfelelő finomságokat, hozzá illő megoldásokat. Válogassanak bizalommal ajánlataink közül.
Jó böngészést kíván, az Erdélyi Konyha szekesztősége.